Zorg als ondernemer dat je kostenadministratie op orde is. Anders staat de belastinginspecteur sterk, als die op basis van de omzet een schatting maakt van de belastbare winst.
Zonder goede administratie van de kosten en een jaarrekening voor de BV staan ondernemers zwak, als ze willen protesteren tegen een aanslag voor de vennootschapsbelasting. Dat blijkt eens te meer uit een recente uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam in hoger beroep. De rechter bleef hierbij achter de werkwijze van de inspecteur van de Belastingdienst staan.
De zaak draaide om de exploitant van een modezaak die in 2007 geen aangifte voor de vennootschapsbelasting had gedaan. In 2010 legde de inspecteur alsnog een aanslag op, uitgaande van een belastbare winst van 115 duizend euro.
Ontbreken jaarrekening BV
Hoe was de inspecteur tot dat oordeel gekomen? Op basis van de btw-aangifte had de inspecteur de omzet over 2007 vastgesteld op 382.461 euro. Probleem was dat de kasstukken kwijt waren geraakt. De eigenaar van de modewinkel had wel aanvullende gegevens gestuurd, maar kon geen jaarrekening overleggen van de BV.
In het geschil met de inspecteur claimde de eigenaar van de modezaak dat de feitelijke loonkosten hoger waren dan de inspecteur had vastgesteld. Die gaf aan dat de verstrekte informatie geen aanleiding gaf tot een andere kostenschatting. Het gerechtshof Amsterdam heeft de inspecteur in hoger beroep opnieuw gelijk gegeven.
Kortom, zonder jaarrekening van de BV sta je niet sterk als je met de Belastingdienst in discussie wilt over de kosten van je bedrijf.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl